fbpx

BLOG

Világszerte ismert már, hogy a rendszeresen végzet meditációs gyakorlatoknak pozitív hatása van az egészségi állapotra, betegség esetén javítja a gyógyulás esélyeit és segíti a testet a regenerálódásban. Többek között ez a gyógyító tulajdonság keltette fel a nyugati civilizációban élő ember kíváncsiságát a főként keleti kultúrákból származó mentális gyakorlat iránt.

Rengeteg különböző irányzat létezik a meditáció világában, ezért még annak is nehéz lehet eligazodni, aki már rendelkezik ilyen irányú tapasztalattal. Azoknak pedig még inkább fel van adva a lecke, akik csak most ismerkednek a témával.

Az utóbbi évek egyik „legdivatosabb” fogalma az önfejlesztés és a meditáció világában a tudatos jelenlét. Éppen ezért 2021. első online előadását erről tartottam. Az alapkoncepció egészen a Buddhizmusig vezethető vissza, jelen sikerét pedig az utóbbi években világszerte elterjedt Mindfulness meditációknak és nem utolsó sorban Eckhart Tolle szintén világhírű könyveinek köszönheti.
A népszerűsége ellenére vagy talán épp ebből kifolyólag rengeteg téves elképzelés kering a köztudatban, ezért mielőtt egy nagy „heuréka!” felkiáltással nekilátnánk az időérzékelésünk teljes kiiktatásának, érdemes egy kicsit utánanézni a dolgoknak.

Újévkor rendszerint mindannyian átgondoljuk az eltelt év eseményeit, tanulságait, levonjuk az akár időnként fájó következtetéseket és elhatározzuk, hogy az idei év más lesz. Fogadalmakkal nyomatékosítjuk, hogy idén többet teszünk majd az egészségünkért, megszabadulunk a káros szenvedélyeinktől, hasznosabban fogjuk tölteni a szabadidőnket vagy rendezzük a munkahelyi gondjainkat.
Az ilyen fogadalmak azonban sokszor tiszavirág életűek, nagyjából január első hetében ugyanis már a legtöbben meg is szegik az önmaguknak tett ígéretüket.
De milyen agyi működések állhatnak ennek a hátterében és mit tehettünk, hogy eredményesen véghez vigyük a terveinket?

Mindig is lenyűgözött az emberi elme sokszínűsége, sajátos felépítése vagy időnként akár humoros működése. Azokat az eseteket pedig különösen izgalmasnak találom, amikor a tudatalatti elme egészen frappáns módon hívja fel a figyelmet egy még lezáratlanul maradt konfliktus rendezésének fontosságára. Egy ilyen esetet szeretnék elmesélni, amelyről egy INVERSUM felhasználónk számolt be nekem.

A stresszkezelés témájában eltérőek a megközelítések, de abban egyetértés van, hogy mindenképpen foglalkozni kell vele, mert az ilyenkor felszabaduló hormonok nem csak kellemetlen érzést okoznak, de az emberi szervezetre is káros hatással vannak. Nézzük most végig, hogy milyen lehetőségek vannak a kezelésére.

Kétségkívül az egyik legizgalmasabb mentális jelenség az emberi játszma, amikor akarva vagy akaratlanul manipuláljuk egymást vagy akár önmagunkat. A kisgyereket is órákig le lehet kötni néhány gombbal, ha azok megnyomására történik akár csak valami egyszerű jelenség, mondjuk csak egy-egy hangeffektus. Lenyűgöző élményt nyújt az, hogy hatással lehettem valamire, ezért újra és újra megnyomom azokat a gombokat, amíg csak a kiváltott hatást meg nem unom.

Azt hiszem, azóta érdekel az ember működése, mióta láttam édesapámat, ahogy orvosként megvizsgálta egy jó barátom térdét. Miközben tapintotta és mozgatta az ízületet, átszellemülten figyelt, ami nekem úgy tűnt, mintha röntgenszemekkel belelátott volna, hogy mi történik a bőr felszíne alatt. Engem azonban nem a test, hanem az agy, pontosabban az elme működése nyűgözött és nyűgöz le a mai napig, amit munkám során bőven volt lehetőségem elmélyülten vizsgálni.