BLOG

Az életünket leginkább befolyásoló küzdelmeket a saját elménkben vívjuk meg, amik közül a szociális fóbiák okozzák talán a legnagyobb kínt. Ilyenkor hiába tudja az ember józan ésszel, hogy nincs mitől félni, az érzés ettől még nem múlik el.
Már csak az a kérdés, hogy a munkahelyen is feszültséget okozó probléma megoldása csak a munkavállaló vagy a munkáltató felelőssége is?

A görcsös megfelelés sokak életét keseríti meg a munkahelyen és a magánéletben egyaránt. Ha csak a vállveregetésért küzd a szorgalmas ember, akkor korán kiéghet a tehetség és az elszürkült hétköznapok hamar bedarálják a lelkesedését. Ideje eldönteni, hogy mi a értékesebb: az elismerés vagy a felszabadultság?

Az utóbbi évek egyik „legdivatosabb” fogalma az önfejlesztés és a meditáció világában a tudatos jelenlét. Éppen ezért 2021-ben egy online előadását is tartottam erről, ami az INVERSUM Youtube csatornáján visszanézhető. Az alapkoncepció egészen a Buddhizmusig vezethető vissza, jelen sikerét pedig az utóbbi években világszerte elterjedt Mindfulness meditációknak és nem utolsó sorban Eckhart Tolle szintén világhírű könyveinek köszönheti.
A népszerűsége ellenére vagy talán épp ebből kifolyólag rengeteg téves elképzelés kering a köztudatban, ezért mielőtt egy nagy „heuréka!” felkiáltással nekilátnánk az időérzékelésünk teljes kiiktatásának, érdemes egy kicsit utánanézni a dolgoknak.

Rengeteg különböző irányzat létezik a meditáció világában, ezért még annak is nehéz lehet eligazodni, aki már rendelkezik ilyen irányú tapasztalattal. Azoknak pedig még inkább fel van adva a lecke, akik csak most ismerkednek a témával.

Világszerte ismert már, hogy a rendszeresen végzet meditációs gyakorlatoknak pozitív hatása van az egészségi állapotra, betegség esetén javítja a gyógyulás esélyeit és segíti a testet a regenerálódásban. Többek között ez a gyógyító tulajdonság keltette fel a nyugati civilizációban élő ember kíváncsiságát a főként keleti kultúrákból származó mentális gyakorlat iránt.

Mivel az újévi fogadalmak (vagy tervek 😉) között az egyik leggyakoribb a dohányzásról való leszokás, ezért szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik letennék a cigarettát.
Ahhoz, hogy a leszokás sikeres legyen, a következő lépéseken érdemes végighaladni.

Újévkor rendszerint mindannyian átgondoljuk az eltelt év eseményeit, tanulságait, levonjuk az akár időnként fájó következtetéseket és elhatározzuk, hogy az idei év más lesz. Fogadalmakkal nyomatékosítjuk, hogy idén többet teszünk majd az egészségünkért, megszabadulunk a káros szenvedélyeinktől, hasznosabban fogjuk tölteni a szabadidőnket vagy rendezzük a munkahelyi gondjainkat.
Az ilyen fogadalmak azonban sokszor tiszavirág életűek, nagyjából január első hetében ugyanis már a legtöbben meg is szegik az önmaguknak tett ígéretüket.
De milyen agyi működések állhatnak ennek a hátterében és mit tehettünk, hogy eredményesen véghez vigyük a terveinket?

Mindig is lenyűgözött az emberi elme sokszínűsége, sajátos felépítése vagy időnként akár humoros működése. Azokat az eseteket pedig különösen izgalmasnak találom, amikor a tudatalatti elme egészen frappáns módon hívja fel a figyelmet egy még lezáratlanul maradt konfliktus rendezésének fontosságára. Egy ilyen esetet szeretnék elmesélni, amelyről egy INVERSUM felhasználónk számolt be nekem.