INVERSUM
EN

Blog

MINIMUM CSOMAG - 7 NAP

10 500 Ft

(1 500 Ft / nap)

STANDARD CSOMAG - 15 NAP

19 500 Ft

(1 300 Ft / nap)

PRÉMIUM CSOMAG - 30 NAP

38 000 Ft

(1 266 Ft / nap) Kuponkóddal 30 400 Ft (20% kedvezmény)

Fura dolog az ego. Nem meglepő, hogy sok önismerettel foglalkozó szakember és szakirodalom foglalkozik vele, mert rengeteg élethelyzetben okoz nehézséget a működése, vagy jelenthet megoldást annak felismerése. Így van ez a párkapcsolatban is, ezért gondoltam, hogy írok ezzel kapcsolatban néhány keresetlen szót.

Az egót leírni úgy, hogy tökéletesen megfogható legyen, nem könnyű, mivel része a személyiségünknek és attól különválasztva nincs is értelme. Nagyon leegyszerűsítve talán úgy lehetne megfogalmazni az egót, hogy az „én tudat”. Ez agyunknak egy olyan programja, ami önmaga definiálásával bajlódik folyamatosan. Én az anyám fia vagy, én ügyvéd vagyok, én nem vagyok ilyen ember, én azt a sorozatot szeretem...stb. A kialakult énképet pedig ugyanúgy igyekszünk védeni, mint általában önmagunkat, ezért érint rosszul, ha mondjuk valaki kritizál minket vagy egy olyan nézetet, véleményt, amivel azonosultunk.

 Akár tetszik, akár nem, ez is része annak, amit önmagunknak nevezünk, ezért azt állítani, hogy „megszabadultam az egómtól”, finoman szólva is tévedés lenne. Ez ugyanis már önmagában egy olyan kijelentés, aminek a hátterében az egónk áll. Minden olyan mondat, amiben benne van az „én”, abban benne van az ego is. Ez alól sem én, sem senki olyan lény nem mentes, akinek a koponyájában emberi agy működik.

 Habár megszabadulni tőle nem lehet, a működését felismerni viszont igen, ami a párkapcsolatban is fontos szerepet játszik egy-egy helyzet megoldásában. Amikor két ember szereti egymást és harmonikusan működnek együtt, akkor a szeretet érzését áramoltatják egymás között szavaikkal, tetteikkel, egymásnak szentelt figyelmükkel. Ez addig működik tökéletesen, amíg nem kapcsol be egymással szemben valamilyen önvédelmi mechanizmus, mondjuk egy kisebb-nagyobb konfliktus miatt. Ilyenkor ugyanis az egónkat védjük meg akár a másikkal szemben is, és ez – mértékétől függően – el tudja terelni a figyelmet a szeretetről, hosszú távon akár el is feledtetheti. Azért tud akár ennyire erős lenni az egónk védelme, mert ha a minket ért kritika szerint én más vagyok, mint akinek én gondolom magam, akkor ez komoly frusztrációt okoz. Pedig fontos ráébredni arra, hogy bizony sokszor tévedünk és minél hamarabb látjuk be a hibát és kérünk érte bocsánatot, annál gyorsabban oldódik meg a konfliktus is.

 Ha a párkapcsolatodban valami feszültséget okoz, ami miatt legszívesebben ráborítanád az asztalt a párodra, akkor az egód épp kitörni készül a tetteiden és a szavaidon keresztül. Ilyenkor érdemes nyakon csípni és megállítani.

 Azt javaslom neked, ha van rá fizikai lehetőséged, hogy próbáld ki a hétvégén, sőt inkább űzz sportot abból, hogy a párod felé kifejezed a szereteted a lehető leggyakrabban. Megdicsérheted a külsejét, személyiségét, kedveskedhetsz neki bármivel, aminek csak örülne és amit te is szívesen adsz meg neki. Az a cél, hogy mosolyt csalj az arcára és emlékeztesd őt is és magad is arra, hogy bármilyen csatákat is vívtak az egoitok eddig, a szeretet ott van köztetek, és csak rajtatok múlik, hogy mennyit áramoltatjátok.

Megnézem a filmet