INVERSUM
EN

Blog

MINIMUM CSOMAG - 7 NAP

10 500 Ft

(1 500 Ft / nap)

STANDARD CSOMAG - 15 NAP

19 500 Ft

(1 300 Ft / nap)

PRÉMIUM CSOMAG - 30 NAP

38 000 Ft

(1 266 Ft / nap) Kuponkóddal 30 400 Ft (20% kedvezmény)

Előfordult már veled is, hogy épp rossz passzban voltál és elterelés gyanánt előkaptad a telefonodat, hogy átpörgesd a Facebookot vagy az Instát, amitől csak még rosszabb lett a kedved? Amikor minden ismerősöd arról posztol, hogy a családjával vagy a szerelmével nyaral, a képeken egymás nyakában lógnak és fülig ér a szájuk valami szép helyen? Látszólag mesébe illő életet élnek, és hiába tudod, hogy ez sokuknál csak a felszín, te mégis magányosan érzed magad tőle és az önértékelésedet is mélyebbre taszítják a látottak.

Pedig ilyenkor ahelyett, hogy az ember megrázná magát és más irányba terelné a gondolatait, szinte mazochista módon folytatja az önostorozást és egyre mélyebbre hatol az önsajnálat végeláthatatlan bugyraiba. A magány és hűséges szárnysegédje az önbizalomhiány, ezzel megkapott minden támogatást tőled, hogy legyőzhetetlennek tűnően eluralkodjanak feletted. De a jó hír, hogy ők a saját démonjaid, és hatalmadban áll megszabadulni tőlük.

Ismerjük meg kicsit jobban ezeket az érzéseket, melyek valódi szenvedést tudnak okozni és okoznak is világszerte rengeteg embernek. Különös, hogy mennyire megfoghatatlannak tűnik a magány érzése, mégis a nálam járt emberek egybehangzóan ugyanazzal a szóval tudták leírni: üresség. Mintha ki lenne rekesztve az ember a világból, mintha minden és mindenki annyira távol lenne még akkor is, ha fizikailag ott állnak a közvetlen közelében.

Az ördögi kör pedig azzal zárul be, hogy minél kevesebb az önbizalom, annál jobban bezárkózik az ember és annál magányosabbnak érzi magát. Észrevétlenül csukjuk be magunk körül az ajtókat, amit minden egyes apró, kellemetlen élmény még jobban bereteszel.

De tudnod kell, hogy a valóság még csak köszönőviszonyban sincs azzal, amit te épp átélsz. Az egész egy hatalmas illúzió, amiről viszont csak és kizárólag te ránthatod le a leplet. Az agyad ugyanis az illúziók nagymesetere, aki azzal tud becsapni, hogy mindent felhasznál az érzelmeid és az elképzeléseid igazolására. De ha rajtakapod a csaláson, vagyis észreveszed, hogy félrevezetett, akkor megtörik a varázs és lehetőséged nyílik kiszabadulni a magány és az önbizalomhiány börtönéből.

A legfontosabb, hogy felismerd azt a tényt, hogy valamikor - még ha tudatosan nem is vagy tisztában a pillanattal – te magad választottad a bezárkózást. Mint mindennek az életben, a magánynak és az önbizalomhiánynak is van kiindulópontja az emberi elmében, ami csupán egy pillanat az életedből, de érzelmi töltete miatt igencsak meghatározó lehet. Egy csalódás, egy törés a legtöbbször még gyermeki tudatban, ami miatt önként szigetelei el magát az ember. De ha egyszer te zártad magadra az ajtót, akkor te is nyithatod ki azt!

A munkám során százával találkoztam olyan esetekkel, amikor a felnőtt bizonytalansága és zárkózottsága egy gyerekkorban elszenvedett sérelemhez, csalódáshoz vezetett, ahonnét az időtlenül tárolt érzelem akár 40 évvel később is ugyanazt a megszeppent viselkedésmintát hívta elő. Szintén százával volt szerencsém asszisztálni ahhoz, ahogy a már felnőtt a képzeletében könnyek között ölelte át gyermeki önmagát és szabadította fel a tudatát az önként vállalt száműzetés alól.

Tudom, hogy mennyire nehéz az első lépés megtétele olyankor, amikor komoly változás ígéretével találkozik az ember, mert félünk a kudarctól, félünk az ismeretlentől. De ha belegondolsz, hogy ha csak egy kicsivel is jobban érezheted magad, akkor már megérte az erőfeszítést. És bár a világot lehet, hogy nem tudod magad körül úgy megváltoztatni, ahogy azt te szeretnéd, de ha te megváltozol, akkor a környezeted is óhatatlanul másképp fog rád reagálni.

 

Megnézem a filmet