INVERSUM
EN

Blog

MINIMUM CSOMAG - 7 NAP

10 500 Ft

(1 500 Ft / nap)

STANDARD CSOMAG - 15 NAP

19 500 Ft

(1 300 Ft / nap)

PRÉMIUM CSOMAG - 30 NAP

38 000 Ft

(1 266 Ft / nap) Kuponkóddal 30 400 Ft (20% kedvezmény)

Ahogy a legtöbb mitikus lény, a tökéletes szülő is csak a legendákban létezik. Rengeteget lehet olvasni róluk, csodás történeteket hallhatunk tetteikről, mindenki legalább is félistenekként tekint rájuk és követendő példájuk az újdonsült szülő előtt ott lebeg az elérhetetlenség ködében.

A LEGENDA  

A legenda úgy tartja, hogy a tökéletes szülő végtelenül türelmes, önfeláldozó, biztonságot nyújt és állandóan gyermeke rendelkezésére áll. Egészségeset, táplálót és kizárólag finomat főz, ismeri és használja a legjobb fizikai és pszichológiai készségfejlesztő módszereket, a legjobb játszóterekre van V.I.P. bejárása, ahol csak és kizárólag a gyermeke biztonságára figyel és tökéletesen alkalmazza másokon a passzív-agresszív nézést, ha valamelyik játszótéri berendezés épp foglalt, pedig azt a bömbölő gyermeke igencsak szeretné megszerezni. Ezen kívül szuper ereje is van, hiszen ő maga soha nem alszik, mindenről tudja, hogy hol található a lakásban, valószínűleg az éjszaka lepe alatt dolgozik, hiszen máskor nem lenne rá ideje, hogy pénzt keressen, mindig tettre kész, jókedvű, tele van energiával, ja és nem mellesleg tökéletesen boldog a párkapcsolatában, illetve az élete minden területén.

Persze a tökéletes szülő nem csak kisgyermekkorban teljesíti a lehetetlen küldetést. Végtelen türelemmel asszisztál a serdülő gyermeke világgal vívott harcához, vállán zokoghat a gyermek szerelmi bánatában, és tenyerébe támasztott homlokkal adhatja ki magából az első bulik fáradalmait. Valójában a tökéletesség soha nem állhat meg, hiszen még az 50 éves felnőtt is valakinek a gyermeke, akit sírjáig és még azon túl is örömmel segít a szülő.

MIÉRT HISZÜNK MÉGIS A MESÉKBEN? 

Nem is kérdés, hogy mindezt teljesíteni emberfeletti képességeket igényelne, de akkor miért törekszik mégis rengeteg szülő arra, hogy ilyenné váljon? Miért kergetjük ezt a mítoszt és érezzük hatalmas kudarcnak, amikor nem sikerül teljesíteni? A válaszok az elménk működésében keresendők, amit az adott pillanatban olykor nehéz megérteni. Viszont, ha átlépjük az idő korlátait és visszarepülhetünk a tudatunk kialakulásának meghatározó pillanataiba a gyerekkorunkba, akkor nem csak érthetővé válik a viselkedésünk, de még arra is lehetőség nyílik, hogy változtassunk rajta.

A viselkedésünknek csupán töredéke tudatos, nagyobbrészt a tanult minták és az érzelmi reakcióink határozzák meg azt is, ahogyan szülőként funkcionálunk. Ha az elménk működését egy számítógéphez hasonlítjuk, akkor a szülővé válás olyan lenne, mint amikor a számítógépünkön tárolt információk között a „szülő” kulcsszóval keresünk. Minden, amit a szülői létről tudunk, érzünk vagy gondolunk, hirtelen használható információvá válik az agyunk számára.

Természetes, hogy a legtöbb ide kapcsolódó információ forrása a saját szüleink, illetve a velük kapcsolatos érzelmeink lesznek. Az pedig már csak másodlagos kérdés, hogy az ő példájukat követendőnek vagy épp elkerülendőnek gondoljuk. A lényeg, hogy a szülőről kialakult elképzelésünk végső soron tőlük származik és kiindulási pontot ad arra, hogy mi hogyan fogunk szülőként szerepelni.

Persze tudatosan is törekedhet az ember akár egy teljesen új elképzelés megvalósítására, de azt általában csak addig lehet hatékonyan alkalmazni, amíg nincsenek szélsőséges érzelmi hatások. Ugyanis stressz hatása alatt sokkal inkább a tudat alatt rögzült információk, vagyis többségében az érzelmeink határozzák meg a reakcióinkat, hiába olvastuk el az összes valamire való szakirodalmat.

FESZÜLTSÉGEK NÉLKÜL, SZERETETTEL 

Ez persze nem jelenti azt, hogy fel kellene adnod a törekvést arra, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsd a gyermekednek a fejlődésre és biztos alapokat adj neki ahhoz, hogy majd boldog felnőtt váljék belőle. Pusztán arról van szó, hogy ha szeretnéd a lehető legkevesebb feszültséggel megélni a szülői létet, akkor előbb-utóbb kénytelen leszel a saját tudatalatti világodban elmélyülni és rendezni a belső konfliktusaidat. Ha pedig szeretnél a gyerekednek igazi értéket adni, akkor elsősorban szeresd, mert hiszem, hogy végső soron ez a legfontosabb.

Megnyugtatásul pedig hadd mondjam el a szakmai és személyes tapasztatom, amivel remélem, hogy még egy kis súlyt leveszek a válladról: bármennyire is voltál, vagy és leszel jó szülő, a gyermekednek mindenképp lesznek felnőttkorában veled kapcsolatos megoldandó feladatai. 

Megnézem a filmet