INVERSUM
EN

Blog

MINIMUM CSOMAG - 7 NAP

10 500 Ft

(1 500 Ft / nap)

STANDARD CSOMAG - 15 NAP

19 500 Ft

(1 300 Ft / nap)

PRÉMIUM CSOMAG - 30 NAP

38 000 Ft

(1 266 Ft / nap) Kuponkóddal 30 400 Ft (20% kedvezmény)

A tudatalatti, a meditáció és a hipnózis témájában felmerülő tévhitekről szeretném most lerántani a leplet. Az leggyakrabban felmerülő kérdések, amiket az egy évtized alatt feltettek nekem az emberek, azok a biztonsággal kapcsolatosak aggodalmaik voltak. Bármennyire is komolyan vettem és veszem mind a mai napig a munkám, ezek a kérdések mindig megmosolyogtattak.

Nem azért, mert nevetségesnek gondoltam őket, hanem mert a kérdések gyermeki énemet juttatták eszembe. Azt a gyereket, aki ha valami ismeretlennel találkozott, akkor arra egy félelemből fakadó kérdéssel reagált, valahogy így: Nem fog fájni?

Amikor tudatosan még nem ismerünk valamit, akkor bekapcsolnak ugyanezek a gyermeki funkciók és kimondjuk a kérdést anélkül, hogy alaposabban elgondolkoznánk a feltevésük előtt. Pedig néha a kérdéseinkre már egy egyszerű visszakérdezés szinte azonnal megadja a választ, mert arra késztet, hogy mi magunk is elgondolkodjuk:

MI VÁLTOZIK ATTÓL, HA BECSUKOD A SZEMED ÉS ELLAZULSZ?

A válasz egyszerű: semmi. Csukott és nyitott szemmel egyaránt ugyanaz történik kívül és belül is. A különbség annyi, hogy csukott szemmel nem a külső eseményekre figyelsz, hanem például a gondolataidra és érzéseidre. Azok viszont akkor is ott vannak, ha nem figyelsz rájuk, ezért így is, úgy is, hatással vannak rád. Csak egy 2 éves gyerek gondolhatja komolyan azt, hogy ha nem látok valamit, akkor az nem is létezik.

A vezetett meditációknak pedig az a célja, hogy a figyelmedet önmagadra terelje, ezért pont annyira biztonságos, mint mondjuk tükörbe nézni. Előfordul, hogy észreveszel magadon egy ősz hajszálat vagy épp nem tetszik a frizurád, de ettől még senki sem sérült meg. A vezetett meditáció is tükröt tart neked, csak ezzel mélyebre látsz magadban, mert más szemszögből figyeled a képet. De ez nem változtat azon a tényen, hogy a tükörben ugyanazt az önmagadat fogod látni, akivel a nap 24 óráját együtt töltöd.

FÓKUSZÁLTAN FOGLALKOZHATSZ MAGADDAL

Sokféle céllal lehet meditálni, de véleményem szerint a problémáink - egy-egy élethelyzetünk összefüggésekben való - megértésében nincs hozzá fogható eszköz. Ez annak köszönhető, ahogy ebben az állapotban az életünk eddigi eseményeire láthatunk rá, csak sokkal fókuszáltabban.

Az emlékek közötti kutakodás amúgy is folyamatosan zajlik az agyban, akár akarod, akár nem. Minden egyes ingert kielemez az agyad és összeveti az emlékeiddel, ráadásul ezt épp a biztonságod érdekében teszi. Talán meg is figyelhetted már néha, amikor csak úgy beugrik egy emlék a gyerekkorodból, amikor például egy retro zenekar plakátját meglátod és erről eszedbe jut a tinédzser korodban elcsattant első csók a koncert alatt. Ugyanezt az agyi folyamatot használja ki a vezetett meditáció is, amikor emléket idéztet fel veled, ezért nem csak hogy biztonságos, de természetes is agyad számára.

A TUDATALATTI IS TE VAGY

Az olykor megmosolyogtató kérdések gyakran vonatkoznak a tudatalatti elme világára. Ezt a fogalmat mindig is olyan ködös, ijesztő homály lengte be, ami miatt leginkább a talán leghíresebb valaha élt pszichiátert, Sigmund Freudot lehet okolni, aki a lelkünk pöcegödreként jellemezte az emberi elme ezen részét. Pedig a tudatalatti nem jó vagy rossz, az a te személyiségednek, a lényednek része: az érzelmeid és az azokhoz kötődő emlékek világa.

A saját tudatalattid megismerése egy hatalmas lehetőség önmagad és a viselkedésed mélyebb megértésére, ami pont annyira biztonságos, mint maga az élet, amit élsz. Csak teljes egészében látva magad, a megszokott önámítás és hazugságok nélkül. Ezért tartanak sokan attól, hogy olyan dolgot fognak látni, amivel nem akarnak őszintén szembenézni.

A MEDITÁCIÓ TERMÉSZETES ÁLLAPOT

Talán a leginkább gyermekded kérdés ebben a témában az, lehet-e annyira mélyre menni meditálás alatt, hogy végül már ki se tudjon jönni az ember? Azért merülhet fel egyáltalán ez a kérdés, mert úgy gondolnak sokan az ellazulásra, mintha eltávolodnának az ismert világtól és önmaguktól. Pedig pont az ellenkezője történik, hiszen önmagunkban mélyülünk el és bizonyos értelemben sokkal közelebb kerülünk így magunkhoz, mint éberen.

A meditáció alatt megélt állapot ugyanannyira természetes, mint az alvás vagy az ébrenlét. Ahogy ezek az állapotok sem tartanak örökké, úgy a meditáció is véget ér egyszer és vagy felébredsz vagy elalszol. De túl mélyre menni és emiatt benn ragadni  képtelenség. Amikor édesapámat kérdezték az agykontroll tanfolyamokon arról, hogy „mi van akkor, ha én alfában ragadok?”, akkor csak annyit válaszolt: „Nos, akkor te leszel az első alfába szorult féreg”.

A biztonságot – ébren, alvás közben vagy akár meditálva – mindig önmagadnak nyújtod, mert te vigyázol önmagadra a legjobban. Az agyad és az elméd legfőbb célja, hogy téged védjen, amióta csak létezik az ember. Amikor nekilátsz megoldani a problémáidat, akkor nyugodtan megbízhatsz magadban!

Megnézem a filmet