fbpx

BLOG

A félelem talán leggyakoribb formája a szorongás, ami rengeteg ember mindennapjait keseríti meg. Ez az időszakosan előjövő vagy akár állandósult félelem egy roppant kínzó érzés, de szerencsére van kiút belőle. Viszont jobb, ha tisztában vagyunk vele, hogy sokszor mi magunk kerüljük el a megoldáshoz vezető utakat, mert valamilyen okból ragaszkodunk a szorongásunkhoz. 

Van aki a szorongásnak köszönhet megkülönböztető figyelmet, van aki egy mintát követ, van aki egy lehetséges kudarcot próbál elkerülni vagy szimplán annyira kishitű, hogy inkább nem is próbálkozik a megoldással. Akármilyen okból ragaszkodunk a problémánkhoz, képesek vagyunk akár komoly energiát is belefektetni annak bizonyításába, hogy miért lehetetlen az esetünkben a változás.

Az elménk rendkívül ügyes, amikor az álláspontunkat meg akarja védeni, és ez annyira megtévesztő lehet, hogy észre sem vesszük, ahogyan mi magunk építjük fel azt a képzeletbeli börtönt, ami miatt szenvedünk.

A tudatunk egyik önvédelmi eszköze a sikertelen próbálkozásból fakadó tapasztalatok begyűjtése. Ez az „én már mindent megpróbáltam, de nem sikerült” típusú hivatkozás, ami egy igazi ütőkártya és a feladás felé terel. Valójában hiába várom bármilyen módszertől a feloldozást, amíg én magam sem akarom elfogadni, hogy létezik megoldás.

A másik rendkívül ügyes „elmetrükk” az, amikor másik ember negatív példájából vonjuk le a következtetést, miszerint, ha neki nem sikerült, akkor ugyan nekem miért sikerülne? Hiszen neki még jobbak is voltak az adottságai és nem volt annyira súlyos a helyzete sem. Ha pedig meg sem próbálom megoldani a problémát, akkor a változás esélye immár a nullával egyenlő.

Mint önigazolási stratégia, szintén említést érdemel a mai világban az internet alapú öndiagnózis felállítása, ami valójában akár hasznos is lehetne, csak az a gond, hogy rengeteg téves információ is található a neten, akár hitelesnek tűnő weboldalakon is. Mivel az elménk válaszokat keres, - hogy megtámogassa a már elhitt kilátástalanság gondolatát -, ezért azok az írások váltanak ki belőlünk „na ugye” érzést, amik minket igazolnak. Ezt lehet érezni azoknak a cikkeknek az olvasásakor, amik arról számolnak be, hogy például a problémánk öröklődő vagy valamilyen agyi elváltozás okozza, és csak enyhíteni lehet a tüneteket gyógyszerekkel, de végleges megoldás nem létezik.

Sok mindent nem tudunk még az emberi agy és elme működéséről, de egy dolgot már igen. Ha te nem akarod a változást, ha te azt akarod hinni, hogy a helyzeted kilátástalan, akkor nincs az a módszer, eljárás vagy szakember, aki megoldhatja a problémádat. Ugyanis amíg ezzel a mentalitással látsz neki a megoldásnak, addig nagyobb energiát fogsz fektetni a meggyőződésed igazolásába, mint a lehetséges változásba.

Ha a felsorolt jelenségek bármelyikéből magadra ismertél, akkor most vagy dühöngve azt magyarázod magadban, hogy mindez mennyire nem igaz, vagy jobb esetben felteszed a kérdést, hogy „én vajon miért ragaszkodnék a problémámhoz”? Ez utóbbi lehet az első lépés a megoldás irányában, mert a válaszok benned vannak. Többek között ilyen kérdések megválaszolásában segíthet neked az INVERSUM.