fbpx

BLOG

Ha voltál már valaha féltékeny az életedben, akkor pontosan tudod, hogy mennyire fel tudja őrölni az embert ez az érzés. Mondjuk ki: mocsok egy dolog a féltékenység, mert általában illúziókra épül, amitől ostobának és tehetetlennek érzi magát az ember.

Ha van okod a féltékenységre, vagyis a párod valóban más felé kacsintgat, akkor feleslegesen rágod magad azon, hogy vajon megcsal-e. Ha már úgy is tudod a választ, akkor minek őrlődni rajta.

 Ha ez a helyzet, akkor azt érdemes megvizsgálni, hogy miért maradsz benne egy olyan helyzetben, ami egyértelműen szenvedést okoz? Hiszen egy féltékeny embernek egy rendszeresen félrelépő társ olyan, mint ha nyílt sebre önszántunkból sót szórnánk. Akár elvből, akár mondjuk megfelelésből választjuk újra és újra a szenvedést a megoldás helyett, előbb-utóbb be kell látnunk, hogy magunk vagyunk a fájdalmunk okozói.

 Ha nincs okod a féltékenységre, vagyis a párod hűséges, akkor te magad hozol létre egy álomvilágot - ráadásul rémálmokból - ami miatt úgy szenvedsz, hogy valójában nincs is rá okod. A folyamatos bizalmatlankodást pedig nem sokan tűrik jól, nem beszélve az alaptalan vádaskodásról, ezért ha tartós kapcsolatra vágysz, érdemes minél hamarabb megszabadulni a féltékenységtől.

 De mi válthatja ki az ok nélküli féltékenységet?

 Az első számú okozó az önértékelés lehet. Ha alacsony az önbizalmunk, akkor nehezen fogadja be az agyunk, ha valaki ennek ellenére is minket választ és a folyamatos kétkedés okozza a féltékenységet. Ugyancsak az alacsony önértékelés miatt kezdjük magunkat összehasonlítani az összes többi „riválissal” és biztosíthatlak téged, hogy mindig lesz olyan szempont, ami alapján találsz magadnál jobbat. Ilyenkor az ember elfelejti, hogy nem egy árucikk, amit objektíven össze lehet hasonlítani a többivel, hanem egy emberi lény, akinek remélhetőleg a személyisége az, ami – minden hibájával együtt – kell a párjának. Ha az önértékelésed a helyére kerül, akkor búcsút mondhatsz a féltékenységnek is.

 A második helyen állhat az okok között az élettörténeted, elsősorban a gyerekkorod. A múltad eseményeiből és az azokból levont következtetésekből rakja össze az agyad azt, ahogy a mostani jelenedben érzel. Ha például a szüleid kapcsolatában történt megcsalás, akkor előfordulhat, hogy az agyad előre pánikol azon, hogy nehogy veled is megtörténjen valami hasonló. A minták szerencsére nem kőbe vésett szabályok, csupán azt már ismeri a tudatod, ezért képes tartani tőle.

 Akármilyen okokból emészt is a féltékenység, megszabadulni tőle csodálatos érzés. A kérdéseidre a válaszok és a megoldás lehetősége benned van, ezért ott érdemes keresni őket. Az első lépés, hogy meghozd a döntést és meg akarj szabadulni ettől az önpusztító érzéstől. Hidd el, megéri az erőfeszítést.