INVERSUM
EN

Blog

MINIMUM CSOMAG - 7 NAP

10 500 Ft

(1 500 Ft / nap)

STANDARD CSOMAG - 15 NAP

19 500 Ft

(1 300 Ft / nap)

PRÉMIUM CSOMAG - 30 NAP

38 000 Ft

(1 266 Ft / nap) Kuponkóddal 30 400 Ft (20% kedvezmény)

A 2019-es év végével lezárult egy fontos fejezet az életemből és egy egészen új indult el. Minden szempontból elmondhatom, hogy a magam ura lettem. Én osztom be az időmet a munkában és a magánéletben. Nincs többé olyan, hogy munkaidő vagy szabadidő, mindez eggyé olvadt. Az egyik első változás, amit feleségemmel közösen hoztunk az életünkbe pedig az lett, hogy befogadtunk egy kutyát, pontosabban inkább mentettünk.

Régóta terveztük, hogy egyszer majd lesz kutyánk, a feleségmnek gyerekként már volt kettő, de a tanfolyamok és a viszonylag szoros időbeosztás miatt eddig nem vállaltuk ezt az életmódot. Most viszont megnyílt előttünk a lehetőség, és ezzel egyidőben megtudtuk, hogy egy Miskolc közeli vidéki kis faluban él egy fiatal spániel, akitől szeretnének megszabadulni. Karácsony után pár nappal kocsiba ültünk és elmentünk Marciért, rendbe tettük, meggyógyítottuk, és azóta velünk él, mindannyiunk örömére.

KI TANÍT KIT?

A közös lét nem várt tapasztaltokat hozott már csak e szűk egy hónap alatt is. Rengeteget tanultam általa magamról, a világról, az elme működéséről és a hosszú, hideg séták alatt létrejövő meditációs állapotban sokszor felmerült bennem a kérdés: vajon ki segít itt kinek? Mi segítjük őt azzal, hogy ételt és otthont adtunk neki, vagy ő segít azzal, hogy a vele létrejövő kapcsolaton keresztül tanulhatunk valamit?

TARTSD PÓRÁZON AZ ELMÉDET IS!

A hipnózist nehéz pontosan definiálni, leginkább az „irányítás” szóval lehetne leírni. Irányítjuk akár önmagunk, akár más emberek gondolatait, amiben az elme kísértetiesen hasonlóan működik, mint egy kutya a sétáltatás közben. Valójában minden ember leginkább saját elméjének hipnotizőre a nap 24 órájában. Saját elméjét tartja mindenki hosszabb vagy rövidebb pórázon, de a képzettek már póráz nélkül is nyugodtan sétálnak, és nem élnek vissza a szabadsággal.

Marcinak vásárolt rugós póráz 5 méteres eltávolodást enged, de szükség esetén egészen közel tudjuk tartani magunkhoz a kutyust. Az ember éberen és ellazult állapotban is teret enged az elméjének, hogy gondolatokat, képeket, emlékeket hívjon elő, de nem hagyjuk, hogy túlságosan elkalandozzon, mert azt szeretnénk, hogy továbbra is kövesse az időnként szükségszerűen határozott utasításainkat. Ha gyenge vagyok, akkor a kutya és az elme is ki tud és ki fog játszani, ha túl szigorú lennék, akkor pedig feszültséget okozok és nem érzi magát biztonságban velem. Következetességem kapaszkodót ad, amire támaszkodhat, így segít eligazodni a kutya esetében az izgalmas szagok és hangok, az elme esetében a gondolatok és érzelmek csábítóan hívogató világában. 

AZ ELME IDOMÍTÁSA IS TANULHATÓ

Ha követi az irányítást, akkor valamiféle jutalom erősíti meg abban, hogy érdemes rám figyelnie, mert én vagyok a falka vezére, én irányítok. Ha a figyelme annyira elkalandozik, hogy elveszítem az irányítást, akkor erősebb ingert kell kiváltanom, hogy újra én lehessek nyeregben. A kutyusnak a jól időzített jutalomfalat, a simogatás, dögönyözés, vagyis a szeretet kifejezése ad pozitív visszacsatolást, míg a mordulás, egy fenyegető mozdulat emlékeztető arra, hogy ki a falkavezér. Az elménk jutalma is a szeretet, a kellemes érzések, de ha például édesség formájában érkezik, akkor könnyen átesik az ember a ló másik oldalára: túladagolhatja a jutalmat. (Nincs kétségem afelől sem, hogy mit csinálna Marci, ha megkaparinthatná az egész zacskó jutalomfalatot.) Az ember a hibákról a kudarcokon, lelki sérüléseken és a csalódásokon keresztül kap visszajelzést. 

VEDD ÉSZRE AZ ÖSSZEFÜGGÉSEKET!

Ha a kutya rosszat csinál, de túl későn kapja a szidást, akkor nem érti meg az összefüggést a tette és a szidás között, és a következetlenség miatt megzavarodik. Ugyanígy az elmét is megzavarja, ha a csalódásban nem fedezzük fel az összefüggést a helyzet és a viselkedés között minél hamarabb, ami miatt mást, vagy másokat kezdünk okolni a sérelemért és csökkenni kezd a biztonságérzet, vagyis az önbizalom.

A kutyával szemben tanúsítandó viselkedést kutyaiskolákban oktatják a gazdiknak, hiszen honnan is tudhatná az ember, hogyan működik egy kutya. Az elménk működését és használatát is érdemes lenne oktatni, mert hiába velünk született képesség a gondolat, az irányítását meg kell tanulni. Hogy mi történik akkor, ha ezt nem tanuljuk meg? A történelemkönyvekből és a jelen kor társadalmi nehézségeiből ismerhetjük a választ.

Neked is jó szívvel ajánlom, hogy ha teheted, akkor hozz el egy kutyát egy menhelyről és tanulj vele a szeretet és gondoskodás mellett önmagadról. Hidd el, megéri!

Megnézem a filmet